Wat is de bedoeling?
Met Podium Platteland 2.0 wil de provincie Drenthe sociaal-culturele projecten ondersteunen waar de inwoners van Drenthe aan mee kunnen doen. Projecten die de sociale cohesie in dorpen, buurten en wijken versterken. Cultuur als middel tegen eenzaamheid, armoede, laaggeletterdheid of werkloosheid of als bijdrage aan inclusie (iedereen doet mee). Een gezamenlijke beeldentuin, een verhalenproject, film, theaterstuk, tentoonstelling of wat dan ook. Het project moet de leefbaarheid versterken door cultuur te brengen op plekken waar dit niet vanzelfsprekend is.
Voor wie?
Cultuurmakers met een sociale ambitie én sociale instellingen met een culturele ambitie. Waar moet je aan voldoen? Je hebt als cultuurmaker aantoonbare ervaring met soortgelijke projecten. De productie moet een bijdrage leveren aan een maatschappelijke opgave, door het zichtbaar maken van een maatschappelijk probleem en door betrokkenen in één of andere vorm mee te laten doen. Het project moet inhoudelijk worden ondersteund door één of meerdere gemeenten of een maatschappelijke organisatie c.q. instelling in het sociale domein. Last but not least: de activiteiten moeten corona-proof zijn.
Subsidie
Het programma Podiumplatteland 2.0 beschikt over een budget van jaarlijks €220.000 voor de periode 2020/2021-2023/2024, afkomstig uit de Sociale Agenda en de Cultuurnota. De omvang van je subsidieaanvraag ligt tussen minimaal 1.000 en maximaal 45.000 euro. Het provinciale subsidiebedrag dekt projectbegrotingen tot maximaal 50 procent.
Je moet er dus voor zorgen dat het resterende bedrag door anderen wordt gefinancierd, zoals een gemeente, een (sociale of culturele) organisatie of fonds. Het mogen ook bijdragen in natura zijn in de vorm van uitvoeringsuren of het ter beschikking stellen van materialen of ruimtes. Heb je hierover advies nodig neem dan contact op met de Fondsenwerver bij K&C. marjelle@kunstencultuur.nl
Begeleiding bij de ontwikkeling en de uitvoering
Podium Platteland is niet alleen een subsidieloket waar je een plan kunt indienen met het doel om subsidie te verkrijgen. Het budget wordt ook ingezet voor het stimuleren van de ontwikkeling en uitvoering van projecten in de vorm van een opdracht. Een projectidee kan ontstaan bij cultuurmakers, bij bewoners, een sociale instelling of vanuit het beleid van de provincie of een gemeente. In alle gevallen denken we als provincie en K&C mee met potentiële uitvoerders over de (door)ontwikkeling van het idee, om tot een volwaardig project te komen dat past in de beleidsdoelen van Podium Platteland. De resultaten van het project en de gebruikte methodieken worden als ‘best practice’ gedeeld met geïnteresseerde makers, beleidsmakers en instellingen.
Hoe is het vervolgproces?
Het eerste gesprek kan leiden tot advies voor planontwikkeling en potentiële partners, waarna je het plan verder kunt uitwerken, eventueel met tussentijdse gesprekken voor de ontwikkeling en bemiddeling tussen jou en je potentiële projectpartners. Tot slot volgt de beoordeling van je plan en subsidietoekenning.
Ter inspiratie
Hieronder noemen we een paar voorbeelden van projecten uit het recente verleden.
Anders – Reinout Hellenthal
Korte film over een 14-jarige jongere die worstelt met gender-identiteit. Naast de film zijn lespakketten voor het onderwijs ontwikkeld. De film die in samenwerking met de provincie tot stand is gekomen draagt bij aan het zichtbaar maken van de maatschappelijk problemen die door LHBTI-ers nog steeds worden ervaren. De filmmaker heeft met de film meerdere internationale awards gewonnen.
Idris, een vriend van ver – Garage TDI
Een ontroerend en bitter verhaal over de tocht van een Syrische minderjarige vluchteling. Aan de hand van gesprekken met Syrische vluchtelingen is samen met hen een theaterstuk ontwikkeld over de Nederlandse Anne, die als vrijwilliger op het eiland Lesbos hulp probeert te bieden aan een 15-jarige jongen. Het verhaal van Fajr staat symbool voor veel vluchtelingen, maar gaat ook over de rol en werkwijze van de IND, mensenhandelaren, de Nederlandse grondwet en weerstand binnen de lokale gemeenschap tegen de opvang van asielzoekers.
Maalkop – PeerGrouP
Theaterstuk over een jonge boer die afstand moet doen van zijn bedrijf. Het theaterstuk wordt samen met een echte koe gespeeld in een koeienstal en legt schrijnende en veelal onzichtbare problemen zoals depressie en suïcide in de agrarische sector bloot. Het stuk is gemaakt in samenwerking met de organisaties Zorg om Boer en Tuinder en de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord.
Moederliefde – Loods13
Acht alleenstaande moeders vertelden in een beeldende muziektheatervoorstelling hoe hun leven er uit ziet. De acht spelers stonden nooit eerder op het podium; in drie maanden, twee dagen per week, werkten ze aan de voorstelling Moederliefde die de verhalen uit hun leven laat zien. Het theaterstuk maakt onder andere de problematiek van schulden en armoede zichtbaar. Ook heeft het deze jonge moeders zelfvertrouwen gegeven over hun eigen rol in de samenleving. Moederliefde is samen met de gemeente opgezet.
Niemand is hier eenzaam – PeerGrouP
Theaterstuk over eenzaamheid in verzorgingstehuizen in Noord-Nederland. De te jong overleden Rolf doolt rond tussen zijn inmiddels bejaarde vrienden. Het theaterstuk vindt plaats in verzorgingstehuizen en gebruikt het leven van alle dag in deze tehuizen als decor. Het publiek krijgt door middel van een koptelefoon een kijkje in de gedachten van alle personages.
Thuis in Hoogeveen – Loods13
22 Syriërs vertellen het verhaal over hun aankomst en integratie in Nederland. De vluchtelingen nemen het publiek mee naar hun oorspronkelijke leefomgeving, beelden het verhaal van hun vlucht uit en geven voorbeelden van hun pogingen tot integratie. Publiek en toeschouwers komen na afloop in contact onder een gezamenlijke maaltijd. Het theaterproject is samen met de gemeente opgezet, als onderdeel van inburgering en het Nederlandse taalonderwijs.
De ridder van Pittelo – Volksopera Assen
Wijkopera door bewoners van de wijken de Lariks en Pittelo. Het verhaal over de Ridder van Pittelo wordt als een klassieke opera door de bewoners gebracht. Na maanden repeteren, kostuums maken en decors bouwen hebben de bewoners onder begeleiding van professionals een aantal uitvoeringen van deze self-made opera gegeven. Na afloop van het project is door de deelnemers een koor opgericht. De volksopera is samen met de buurtwerker en maatschappelijke organisaties opgezet en heeft de sociale cohesie in deze ‘achterstandswijken’ versterkt.
Wie hoort er bij jouw “wij”? – Jantine Wijnja
Van juni 2019 tot maart dit jaar was kunstenaar Jantine Wijnja voor het project Hoe groot is jouw ‘wij’ regelmatig te vinden in de Drentse dorpen Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Eexterveen. De resulterende in de publicatie ‘Wie hoort er bij jouw “wij”?’ In het project heeft Jantine de bewoners laten vertellen hoe zij hun omgeving én hun gevoel van verbinding en afzondering ervaren. Het boek is volledig opgebouwd uit citaten van de gevoerde gesprekken.