We leven in een tijd waarin we voortdurend geconfronteerd worden met een bizar amalgaam aan allerhande problematieken – vluchtelingen, ouderen, jongeren, e.va. -. In de media en beleving van mensen gaat het daarbij altijd om een grootste gemene deler. De individuele mens dreigt van deze sjablonering van persoonlijk leed het slachtoffer te worden. Het elkaar verhalen vertellen, elkaars levensgeschiedenis herbeleven werkt louterend en schenkt energie. Het luisteren of beleven van elkaars verhalen verandert onze kijk op de werkelijkheid. Misschien komt er daardoor zicht op een uitweg. Voor een ieder persoonlijk.
Het vertellen en delen van verhalen hoeft niet per se in woord of geschrift. Het kan een gebaar zijn, een beweging, een dans, muziek, een lied of een geluid, een beeld, een tekening, een foto, film (fragment) of een voorwerp dat iets essentieels uitdrukt over iemands wezen. In RoZ werkt ROODPALEIS met kwetsbare mensen. Inhoud en vorm van de workshops passen we aan op de belevingswereld van hen. Maar kern blijft de persoonlijke benadering, het uitnodigen en verleiden van de deelnemers iets wezenlijks van zichzelf prijs te geven, waar we dan een theatrale, een kunstzinnige vorm aan geven.
ROODPALEIS op Zolder (RoZ) – heeft als doel mensen die de regie over hun leven kwijt zijn vanuit en met kunst en cultuur in beweging te krijgen.
Samenwerkingspartners ROODPALEIS: Interzorg, Vluchtelingenwerk Noord Nederland, Promens Care (Cosis), DNK & AZC, Cosis en WerkPro.
Het Preuvenement Assen is een vernieuw(en)d evenement voor jong en oud. Er is voor ieder wat wils, zowel op culinair gebied, als op het gebied van muziek, kunst en cultuur. Bovendien kan iedereen zich de hele dag vermaken met een grote hoeveelheid activiteiten die aanwezig zijn. Het Preuvenement vindt elk jaar plaats in het laatste weekend van augustus. In 2020 valt het Preuvenement op 29 en 30 augustus
preuvenementassen.nl
Open Monumentendag kreeg in Koekange in 2019 een nieuwe invulling. K&C organiseerde Rondje Koekange. Op historische locaties in het dorp werd een kunstelement toegevoegd, waardoor zowel kunst- als erfgoedliefhebbers werden verrast. Onder begeleiding van spoken word-artiest Pim Pomsy wandelden de liefhebbers van de Protestantse kerk, naar Landgoed Welgelegen en De Tuin van Joke Kuiperij.
In de kerk smolten rap en orgel samen. Organist Jan Buiter bracht samen met hiphopcollectief Sendeep & Sensicane een drietal liedjes. Een unieke combinatie van twee muziekgenres. In De tuin van Joke stond het microtheater: “de Biechtstoel” van zanger Ebele. De zanger zong voor iedere individuele bezoeker een mooi lied. Op Landgoed Welgelegen werden bezoekers getrakteerd op de beeldende kunst van Gejan Stolz en Tienke Zijlstra.
www.kunstencultuur.nl
Vanaf 12 oktober 2019 opende de De Natuurplaats Noordsche Veld, vlakbij het Drentse Norg, haar deuren. De Natuurplaats is een nieuwe plek in de prachtige natuur van de Kop van Drenthe waar je de omgeving en haar verhalen via allerlei activiteiten en diverse fiets- en wandelroutes kunt ontdekken.
In samenwerking met Huis van de Natuur zijn er vier open dagen georganiseerd waarbij De Natuurplaats en het naastgelegen voormalig munitiedepot Donderboerkamp lieten zien wat zij in huis hadden. Het programma verschilde van dag tot dag en bood een variëteit van natuur, cultuur en beleving voor jong en oud.
In Het verband van alles probeert collectief Walden de werkelijkheid terug te voeren tot één principe: warmte. Als mens zoeken we naar – en creëren we – warmte zolang we leven. Dat maakt ons prachtig én tragisch tegelijkertijd. Het verband van alles is een ode aan de warmte in al haar verschijningsvormen én een pleidooi voor de mens als actieve schakel tussen oorzaak en gevolg.
www.waldencollective.org
Kunsten op Straat gaat voor het eerst de Overijsselse grens over. Sinds 2019 zijn zij namelijk ook te zien in Drenthe. Hoogeveen maakte op 8 juni kennis met de reuring die de straatartiesten teweegbrengen. Met 15 topacts van (inter)nationale artiesten veranderde de kilometer lange Hoofdstraat in “De Ramblas van Hoogeveen”. Sommige theatermakers hadden een vaste plek, anderen kwam je wandelend langs de Cascade tegen. Je kon er de meterslange Familie Vestdijk voorbij zien komen of begroet worden door magische, witte vogels op stelten. De hele dag vertier voor het hele gezin.
www.kunstenopstraat.nl
Hoe voelt het om nu Groninger te zijn? Om de grond onder je voeten weg te voelen zakken, gegijzeld te worden door de zucht naar gas? De muzikale voorstelling Bevings geeft een stem aan de emoties die leven bij de Groningers. Om het uit te zingen, om te jammeren, te schelden, te lachen en daarbij de rug recht te houden. Want hier weg? Dacht het niet. Met een requiem voor de slachtoffers verwoordt WAARK de heftige maar niet altijd zichtbare emoties van de bewoners. Die je in wanhoop over de janboel soms hoort huilen van het lachen.
Bevings wordt geregisseerd door Annemarie Prins, actrice, schrijfster, regisseur en WAARK-maker van het eerste uur. De tekst is van acteur, schrijver en regisseur Gerardjan Rijnders, voormalig artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam en in het Gronings vertaald door schrijver en regisseur Ben Smit. Jan Meiborg componeerde speciaal voor deze voorstelling nieuwe muziek.
www.waark.nl
In 2014 werd een Nederlands dorp van 150 inwoners opgezadeld met 1400 asielzoekers. Een volksopstand stond voor de deur. Wat er daarna gebeurde, verwachtte niemand …
Toen Europa in 2014 werd geconfronteerd met een enorme golf van asielzoekers, kreeg een Nederlands dorp met 150 inwoners te maken met een asielcentrum voor 1400 mensen uit Afrika en het Midden-Oosten. De bewoners protesteerden tevergeefs. Gefascineerd door de interactie tussen mensen uit verschillende culturen, volgden de filmmakers de ups en downs binnen het dorp tot aan de sluiting van het centrum in 2017. Niemand had verwacht hoe het daarna zou aflopen …
www sanderfranckenfilm.com
Abstracte beelden van hout en metaal, installaties en foto’s, maar ook keramieken vogels, een tolwachter en een varken gemaakt van dunne mikado- achtige stokken. Een grote diversiteit aan kunstobjecten langs de kunstroute Buitenlucht door het Spaarbankbos in Hoogeveen. Gemaakt door twintig kunstwerken van veelal Noord-Nederlandse kunstenaars. Het is een initiatief van de Hoogeveense kunstenaars Sejo Slingenberg en Jerry Bisschop en laat een grote verscheidenheid aan kunstwerken in de openbare ruimte zien.
www.drentslandschap.nl
Voor Maalkop is er een verdiepingsprogramma ontwikkeld. In de ontvangstruimte op locatie zijn vier korte films van circa drie minuten te zien. De basis voor de films ligt in de gesprekken met ervaringsdeskundigen die gevoerd zijn in aanloop naar de voorstellingen in 2018.
Maalkop is een theatervoorstelling over een jonge boer, gespeeld door Fabian Jansen, die noodgedwongen afstand moet doen van zijn bedrijf. De boer voelt zich vergroeid met de streek, de grond en zijn dieren. Hij kan niet meer terug, alleen nog terugkijken. Alleen een koe houdt hem ogenschijnlijk nog overeind, of houdt zij hem juist gevangen?
Credits films: Concept, camera, montage: Dinanda Luttikhedde Tekst: Herman van de Wijdeven Voice-over: Fabian Jansen Compositie: Rutger Zuydervelt / Machinefabriek
www.peergroup.nl