Nachtelijke beleving

Samen met een gids gaan bezoekers op pad. Onderweg vinden ze ‘kleine voorstellingen op verrassende locaties’. ‘Hier gaat het over het thuiswerken en de werkdruk die hoger wordt. Wanneer ben je nog aan het werk en wanneer voel je je nog thuis? In Drenthe is er nog ruimte voor ontspanning in de natuur, maar hoe doe je dat in een wereld waarin grenzen steeds meer vervagen? In de Randstad zijn al vele oplossingen voor het ruimtegebrek en het vinden van andere vormen van ontspanning. Daarom biedt een Randstedelijk bedrijf in Havelte een oplossing. Maar of dit goed zal uitpakken?’

www.Roestvrijtheater.nl

Uit onverwachte hoek

Theater de Winsingenhof gaat samen met Welzijn in Noordenveld, de lokale maatschappelijke instelling, op zoek naar
‘nieuwe’ publiek.

In dit  project worden circa vijf personen uit de omgeving van het theater uitnodigen deel te nemen aan een programmeringscommissie als projectgroep. Dit zijn mensen die er zelf niet voor kiezen om naar het theater te gaan, om welke reden dan ook, maar er wel voor open staan om zich te verdiepen in theater. Door mensen te selecteren die zelf niet vaak of nooit naar het theater gaan, wordt duidelijke waarom zij niet voor theater kiezen. Zodat het theater het aanbod kan aanpassen in de toerkomst.

Theater de Winsingenhof
www.theaterroden.nl

Levenslied

Inwoners uit de gemeente Coevorden zetten hun eigen levensverhaal op papier, eventueel samen met een coach. Vervolgens wordt het levensverhaal omgezet/herschreven en op lied gezet door een tekstschrijver of door de mensen zelf.

Ambassadeurs:
Harm Spang, René Karst en William Bossong

Stichting verbonden in verhalen

Dichterbij Frida

Stichting van Boeijen

ICO Partner in Kunst & Cultuur

Drents Museum

Dansendveen en zand

Hoogeveen in beweging. In dit project gaat het om het stimuleren van positieve gezondheid en versterken van sociale contacten in buurt/dorp bij ouderen in Hoogeveen om de omringende dorpen. Plezier in het leven, een fijn sociaal netwerk en duurzame contacten in eigen buurt/dorp vormen een goede basis voor het voorkomen/verminderen van gezondheidsklachten en eenzaamheid. En dat is belangrijk, juist in deze coronaperiode. Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem in de samenleving. Met de komst van corona zijn ouderen nog geïsoleerder geraakt, gevoelens van eenzaamheid zijn toegenomen en de hoeveelheid lichamelijke beweging is afgenomen. Met dit projectvoorstel werken we aan een lonkend perspectief voor ouderen na een periode van beperkende omstandigheden. Muziek en dans zijn effectieve middelen om ouderen te raken en te openen. Het is een ideale manier om de verbinding te leggen tussen beweging, plezier, (zelf)expressie en contact. Het raken en openen van ouderen is een kunst op zich, maar essentieel voor hun welzijn. Het is de eerste stap die nodig is om in beweging en in contact te komen. Het Danspaleis gebruikt in haar formules muziek uit hun jongere jaren, waardoor herkenning en openingen tot kennismakingen bij ouderen ontstaan. Door het gedeelde plezier ontstaat een gevoel van saamhorigheid en gemeenschap.

www.hetdanspaleis.n

www.swwh.nl

Mestmoeders

Wanneer een jonge bedrijfsopvolger verongelukt, staat zijn zus onverwacht voor een moeilijke keuze. Door het overlijden van haar broer verschuiven de verhoudingen in het gezin, waar de boerin al generaties lang aan het roer staat. Er rust een zware taak op de schouders van de jongste. Zal ze het bedrijf van haar ‘mestmoeders’ voortzetten of moet ze besluiten het licht uit te doen? Midden in een diepe persoonlijke crisis onderzoekt ze de kansen voor zichzelf en het familiebedrijf. Gelijktijdig groeit de band met haar ‘mestmoeders’ en ontstaat er een nieuwe verstandhouding tussen de vier generaties. Mestmoeders is een muzikale theatervoorstelling over hoe een jonge boerin zich moet verhouden tot de toekomst: doorgaan op de bekende weg of kiezen voor duurzamere landbouw? Je niet storen aan klimaatverandering of stikstofdebatten of ‘afbreken’ wat je ouders hebben opgebouwd?

Mestmoeders speelt buiten op de akker van boerenbedrijven in Gasselternijveen, Stedum, Zeegse en in Zuidschermer. De voorstelling duurt ong. 75 minuten.

www.peergroup.nl

Passie op het Platteland

Passie op het Platteland is een project voor en door jongeren op het platteland. Vormgever Vera Vos (22, De Wijk), filmmaker Manon Hessels (26, Ruinen) en jongerenwerker Mascha Konterman (28) rijden met een knalgele bus langs de jongeren op het platteland. Er wordt namelijk verondersteld dat jongeren veelal wegtrekken en dat er niets te beleven valt, maar niets is minder waar.  De Wolden is een uitgestrekte plattelandsgemeente, waar jongeren soms ver van elkaar vandaan wonen.  We gaan op zoek naar de jonge generatie op het platteland om hun verhalen, meningen, passies in beeld te brengen en te delen met elkaar! Met onze eigen bus en thuis halte rijden we naar de uiterste uithoeken van De Wolden!  Wat doen jongeren hier zoal? Wat is hun relatie met het platteland? Er gebeurt hier van alles! Je moet het alleen wat meer opzoeken en dát is precies wat wij gaan doen! Via bellen, social media en live gesprekken, zetten we een soort kettingreactie in gang. Zo hopen we via via en ons kent ons steeds meer jongeren te bereiken. Uiteindelijk bundelen we deze informatie in  een interactieve kaart, een webserie en een social media platform om zo de jongeren een podium te geven en met elkaar te verbinden.

www.passieophetplatteland.nu

Circus Tropical

In de tijd van corona en lockdowns verlangen we met z’n allen naar reizen, samenzijn, naar een leuke verandering van onze dagelijkse routine. Hoe zwaar moet de huidige situatie zijn voor de kinderen in AZC’s die nog meer beperkt zijn in hun mogelijkheden? Juist daarom wil het Wolkentheater in de zomer 2021 een reeks vrolijke en inspirerende theaterevenementen organiseren bij AZC Assen, AZC Emmen en AZC Zweeloo, In de openlucht wordt ‘festivalterrein’ gecreëerd: tentjes worden opgezet, vlaggetjes opgehangen, tafels en bankjes geplaatst en decor opgebouwd. Eerst gaan we met kinderen diverse workshops doen. We gaan leren trommelen, hula dansen, een gedroomde reis schilderen. Dan spelen we een (circus)theatervoorstelling waarin alle elementen van onze verlangens samenkomen: reizen, avontuur, verre tropische oorden en heel veel gelach met z’n allen! Uiteindelijk komen het optreden en diverse workshops samen in de slotscène waarin de kinderen actief een deel uitmaken van de voorstelling. We hopen op een vrolijke explosie van creativiteit en op een onvergetelijk leuke dag voor de kids.

Wolkentheater: www.wolkentheater.nl

Warme Herinneringen

We omringen ons met voorwerpen die betekenis krijgen door de verhalen die ermee verbonden zijn. Ze liggen in een la, hangen aan de muur, staan in de vensterbank of liggen verscholen tussen de bladzijden van een boek. We bewaren ze omdat ze ons herinneren aan een dierbare, aan een gebeurtenis, een ontmoeting
of een moment dat we niet vergeten willen. Maar wie weet ervan of vraagt er nog naar? En soms weet je zelf niet meer dat je het bewaard hebt. ‘Warme Herinneringen’ is een concept van Atelier Helder Rood en Bureau Binnenwerk. Met Warme Herinneringen brengen zij  het verhaal van het voorwerp tot leven. Het project vindt plaats in woonzorgcentrum de Holdert in Emmen.

Atelier Helder Rood; www.helderrood.nl

Bureau Binnenwerk:  www.bureaubinnenwerk.com

Woonzorgcentrum de Holder; www.treant.nl