Bingo!

Omschrijving

Armoede heeft veel gezichten. Schrijnend zijn de beelden in de media over armoede ver van huis. Maar wie goed kijkt, ziet ook steeds meer armoede in ons eigen land. Het onderwerp is nu actueler dan ooit. En op een bepaalde manier raakt het ons allemaal, de een harder dan de ander. Hoewel we misschien collectief soberder of bewuster gaan leven, heersen er ook nog steeds veel vooroordelen op dit onderwerp. Wie er niet mee te maken krijgt, kan zich vaak maar moeilijk verplaatsen in de situatie van iemand met weinig geld. Er is de laatste jaren gelukkig steeds meer aandacht voor armoede in gezinnen, en met een focus op kinderen en hun kansen voor de toekomst. Maar hoe gaat het eigenlijk met onze ouderen? Klopt ons beeld dat de generatie babyboomers (of ouder) er warmpjes bijzit eigenlijk wel? Kun je van enkel een AOW met of zonder een klein pensioen goed rondkomen?

De voorstelling
Tamara Schoppert speelt Tine, een vrouw van middelbare leeftijd. Ze is ingehuurd om een bingo te leiden in een buurthuis. Tine komt te laat, ze komt net van het huis van haar overleden moeder en is enorm geschrokken van de erbarmelijke omstandigheden waaronder haar moeder blijkbaar woonde. Tine probeert zich te concentreren op haar vrolijke taak, maar de nummers die ze trekt, en de associaties die ze oproepen, brengen haar steeds terug bij het verhaal van haar moeder waarvan ze vervreemd was. Gaandeweg beseft ze dat hun slechte relatie bepaald werd door de armoede van haar moeder, en de krampachtige manier waarop die haar problemen verborgen hield.
Een dik uur lang speel je het populaire spel met de genummerde ballen terwijl je wordt meegenomen naar Tine’s jeugd en haar stroeve relatie met haar moeder. Dichtbij, vlak voor en tussen de tafels door, speelt Tamara Schoppert de voorstelling.