Fictiefilm Zayn

Omschrijving

Het project Zayn is een korte fictiefilm met als doel inwoners uit de provincie te verbinden met de vluchteling en statushouder. Mensen die gevlucht zijn komen vaak met een trauma naar het westen in de hoop er een beter bestaan op te bouwen. Hoewel het beeld bestaat dat deze mensen automatisch goed op het hun plek terecht komen en voorgetrokken worden op anderen, blijkt de realiteit anders te zijn en veel lastiger voor vluchtelingen om van meet af aan goed te aarden in een vreemde provinciestreek. Het lijkt de Drentse makers een uitdaging om op eigentijdse wijze de vluchtelingenproblematiek onder de aandacht te brengen. Daarnaast doet het project een beroep op cultuurparticipatie en inzet van bedrijven. In november 2021 vonden de filmopnames van Zayn plaats met steun van fondsen, sponsoren en tal van vrijwilligers.

Het gelijknamige personage wordt gevolgd tijdens zijn zoektocht naar rust en erkenning op een nieuwe plek waar hij als statushouder vreemd wordt aangekeken. Door zich toch uit te spreken en niet langer voor zijn omgeving te verbergen veert Zayn langzaam op en beseft hij dat weglopen hem niet de vrijheid geeft waarnaar hij zo hard op zoek is.

Naast een gevarieerde cast en crew speelt ook het Syrisch Vluchtelingenkoor een rol in de film. Regisseur Reinout Hellenthal uit Assen maakt fictiefilms die vanuit een bepaalde urgentie ontstaan en maatschappelijke thema’s aan de kaak stellen. Hellenthal heeft al meerdere korte films op zijn naam staan waaronder Uitzicht, Haven Anders en Melanie. Zayn gaat in 2022 in première.

Stichting Noord Film: www.noordfilm.nl

Foto: Jasper Moulijn / Hellenthal Studios
Foto: Jasper Moulijn / Hellenthal Studios