Te-Recht

Omschrijving

Te-Recht is een multidisciplinaire theatervoorstelling over schuld en straf, de rechtsstaat en het gevangeniswezen in Nederland.

Voor Te-Recht onderzoeken Stichting Wabi Sabi en Stichting Herstel en Terugkeer wat de gevolgen van detentie zijn voor veroordeelden en achterblijvers, wat de balans is tussen empathie, wantrouwen en afschuw, en wat de kracht, de kwetsbaarheid en de blinde vlekken zijn van onze rechtspraak.

De uiteindelijke voorstelling houdt het midden tussen een theatraal strafproces en een kerkelijke ceremonie. De drie spelers – een percussionist, een danseres en een acrobaat – spelen de rollen van rechter, slachtoffer, getuige en dader. Zij wisselen steeds van rol, waardoor het onderscheid tussen dader en slachtoffer steeds meer vervaagt. De randprogrammering bestaat uit meerdere nagesprekken met Frans Douw van Herstel en terugkeer en met ex-gedetineerden. De uiteindelijke voorstelling wordt 25 keer opgevoerd waarvan 13 keer in Drenthe, voor gemiddeld 75 bezoekers per voorstelling.

https://www.wabisabitheater.nl/